ingilizce siteingilizce site

Faydalı Model Nedir Ve Faydalı Model Belgesi Nasıl Alınır?

Faydalı Model Nedir?

Dünyada ve Türkiye’de yeni, sanayide uygulanabilir olan buluşa faydalı model denir.  Faydalı model bir belge ile koruma altına alınır. Bu belge faydalı model belgesidir. Belirli bir süre için(10 yıl) buluşu yapan kişiye ürünü üretme ve pazarlama hakkını sağlamak sebebi ile kişi bu belgeyi almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuru da bulunur. Faydalı Model Belgesi ile buluşu yapan kişi buluş yaptığı ürün ile ilgili tüm haklara sahip olmuş olur. Buluşun faydalı model olabilmesi için yeni ve sanayiye uygulanabilir olması yeterlidir. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent tescil işlemlerinden farklı olarak hem zaman hem de masraf açısından daha uygundur.

Faydalı Model Belgesi Nasıl Alınır?

Yeni bir buluşun faydalı model ile mi yoksa patent tescil belgesi ile mi koruma altına alınması gerektiği ayrımının yapılması gerekmektedir.

Patent Ve Faydalı Model Arasındaki Fark

faydalı model

Faydalı Modeli Patent tescilinden ayıran en önemli unsur Buluş basamağı içermemesidir.

Buluş Basamağı; Buluşun ilgili teknik sahasında teknik bir uzman tarafından buluşla ilgili tekniğin bilinen durumundan açık bir şekilde çıkarılamayan unsurlara denir. Örneğin sağlık sektöründe kullanılan enjektörlerin normal kullanım şekli dışında korumalı halinin yapılaması bir faydalı model örneğidir.

Yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak faydalı model belgesi almak için birçok patent alma danışmanlık merkezleri bu konuda buluş sahibi olan kişilere gerekli danışmanlık hizmetini sunmaktadırlar. Buluş sahibi faydalı model belgesini almaya karar verdiğinde; aşağıda belirtilen evraklar ile başvuru yapar.

  • Başvuru dilekçesi
  • Buluşu anlatan tarifname
  • Buluşa ait istemler (korunma istenen teknik özellikler)
  • Buluşa ait teknik çizimler
  • Buluşun özeti
  • Faydalı Model başvurusu şahıslar veya tüzel kişiler tarafından yapılabilir.
  • Faydalı Model başvurusu şahıslar veya tüzel kişiler tarafından ortak bir başvuru şeklinde yapılabilir.
  • Başvuruda mutlaka buluş sahibi veya sahipleri belirtilir.
  • Faydalı Model Başvurusunda Patent Vekili Kullanma

Faydalı Model başvuruları başvurunun mahiyetine göre 1 yıllık periyodu içeren bir süreci kapsar. Başvurunun yenilik araştırmasının yapılmasından, başvurunun yapılması ve sonrasında yapılacak takipler ciddi bir bilgi birikimi, deneyim ve bunlara ait altyapı gerektirmektedir. Burada profesyonel vekillik siciline kayıtlı vekiller tarafından yapılması ciddi hak kayıplarına uğranmaması için önemlidir.

Faydalı Model Başvuru Süreci

başvuru süreci

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Murat Uzdaş dedi ki:

    Yurtdışında üretilen bir ürünün benzerinin yerli üretilmesi durumundafaydalı modeli başvurusu yapılmalı mıdır?

    1. admin dedi ki:

      Faydalı model başvurularında yurtiçi ve yurtdışı araştırması yapıldığı için birebir aynı özelliklere sahip ürün varsa faydalı model belgesi verilmez. Ancak faydalı model için başvurulacak üründe 2 veya daha fazla faydalı özellik olması durumunda faydalı model olarak değerlendirilir.

  2. perihan dedi ki:

    model çizimleri hangi teknik ile yapılacak uyulması gereken şartlar nelerdir

    1. admin dedi ki:

      İnovasyon Yarışması ile ilgili detaylı bilgiye http://www.inovatifhemsirelik.org/?p=yarisma adresinden ulaşabilirsiniz.
      iyi günler.

  3. Perihan dedi ki:

    Patent veya faydalı ürün başvurusu yapmadan yarışmaya katılmak doğru mu?yarışmaya katılmadan başvuru yapmak gerekir mi?

    1. admin dedi ki:

      Patent veya faydalı ürün başvuru yapılmadan yarışmaya katılmada herhangi bir sakınca yoktur. Değerlendirme yapan jüri üyerleri için bir gizlilik sözleşmesi mevcuttur.

BİR YORUM YAZ