İnovatif Fikir Nasıl Oluşur?

İnovasyon hemşirelik mesleğinin doğasında vardır. Henüz mesleğin eğitim yıllarında dahi öğretilen “Hemşire Yaratıcıdır” öğretisi meslek hayatımızda karşımıza çıkan sorunlara çözüm üretmemiz gerektiğini yani dolaylı yoldan inovatif olmamız gerektiğinin mesajını vermektedir. Sorunla karşılaşıldığında sorunu büyütmek yerine bulduğu çözümlerle sorunun ortadan kalkmasını sağlayan bir meslek grubunda olan hemşireler düşünüldüğünde hepsi birer inovasyon gönüllüsüdür.

Sağlık tesislerinde kullanılan cihaz ve malzemelerin daha kullanışlı ve ihtiyaca uygun hale getirilmesi ancak o cihaz ve malzemenin birebir kullanıcısı olan kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. Unutmayalım ki her inovasyonda yaşanmış bir hikaye vardır. Örneğin; bir hemşire tarafından geliştirilen ve belgelendirme süreci tamamlanan omuza entegre serum askısı doğumhanede çalıştığı süre içerisinde hastaların IV infüzyon sırasında mobilizasyon sorunlarını gözlemlemiş ve omuza entegre serum askısını tasarlamıştır. Bir başka örnek ise enfeksiyon kontrol hemşiresinin ameliyathanede gözlem yaptığı sırada aynı doktorun eline 10 dakika içerisinde 2 kez cerrahi iğne batırması ile güvenlik kilitli cerrahi iğneyi geliştirmesine neden olmuştur. Belki de gün içerisinde çalışırken karşımıza çıkan küçük sorunlara çözüm bulmak için pek çok inovasyon geliştirdiğimizin farkında bile olmayabiliriz.

Hemşirelikte inovatif düşünme ve inovasyon geliştirmenin beklendik etkileri aslında düşünüldüğünden de fazladır. Geliştirilen ürünler bakım kalitesinin arttırılmasının yanı sıra, sağlık hizmeti sunumu ve İnovatif fikrin oluşması için öncelikle problemler ve ya ihtiyaçların farkında olmak inovatif fikrin gelişmesinde büyük rol oynar. İnovatif ürün geliştirilmesinde unutulmamalıdır ki her fikir değerlidir asla “basit veya gereksiz” gibi düşüncelerle fikrinizi çöpe atmayın. İyi tanımlanmamış problemlere geliştirilen fikirler risk almak demektir. Fikir oluşturmadan önce gözlem yapmak, diğer insanlarla iletişin kurmak ve davranışları incelemek fikrin detaylandırılması için bize önemli ipuçları verebilir. Problem tam anlaşılmadan geliştirilen fikirler çözümün yeterli olmamasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle problemin iyi tanımlanmış olması gerekir.

İnovasyon yolunda geliştirilmesi düşünülen ürünün piyasada var oluşu ya da iyileştirilmesi düşünülen ürünlerin piyasadaki muadillerinin taşıdıkları özellikleri incelemek ürünün geliştirilmesinde yol gösterici olacaktır. Problem tanılama süreci tamamlandıktan sonra artık ürünün özellik, donanım ve malzemelerini detaylandırmak gerekmektedir. Ürün geliştirirken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli unsur ise ürünün çok fazla özellik içermesi değil kullanıcın ihtiyaç duyduğu önemli unsurları içinde barındırmasıdır. Tüm detaylı özellikleri içinde barındıran ürünler hem maliyeti arttırmakta hem de gereksiz kaynak kullanımına neden olmaktadır. Bu süreçte ürünün detaylandırılmasında dikkat edilecek en önemli etken anlatılmak isteneni ifade edebilmektir yani ürününüzü her kim incelerse incelesin verdiğiniz detaylar sayesinde sizinle aynı şeyleri düşünebilmeli, hayal ettiği, gördüğü ve düşündüğü sizinle aynı olabilmelidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ