ingilizce siteingilizce site

1. ULUSLARARASI İNOVATİF HEMŞİRELİK KONGRESİ

Farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve uygulamak olarak tanımlanan inovasyon terimi,  artık her alanda sık duyduğumuz terimler arasında yer alıyor.  Yaşamımızda  inovasyon ve yaratıcılığın yeri giderek büyüyor. Özellikle sağlık sektöründe yaşanan yenilikler, sağlık çalışanlarının çok yönlü gelişmesini ve yeni roller üstlenmesini zorunlu kılıyor. Tüm bu gelişim ve değişimlerden hemşirelik mesleği de nasibini alıyor. Ülkemizin 2023  hedefleri arasında inovasyon ve buna bağlı katmadeğerin yeri büyüktür.

Hemşirelikte inovasyon sürecinin başlatılmasının temel basamaklarını; fırsat yaratmak, motivasyonu sağlamak, yol gösterici süreçleri desteklemek ve süreci cazip hale getirecek modeller ortaya çıkarmak oluşturur. Bu basamaklar, hemşirelerin inovasyon sürecine olan katılımlarını arttırarak, hemşirelerin maliyet etkin, belirlenmiş hedefler doğrultusunda kaliteli sağlık bakım sistemine entegrasyonlarını sağlayacaktır.

2012 yılından itibaren hemşirelik  hizmet sunumlarında etkin ve istendik sonuçları yakalayabilmek, sürekli değişime ayak uydurmak ve inovasyon sürecini hizmetlerimize entegre  etmek amacıyla inovasyon yarışmamızı ve sempozyumumuzu yapmaktayız.  2018 yılında da hemşirelikteki beş yıllık inovasyon deneyimlerimizi “1. Uluslararası İnovatif Hemşirelik Kongresi” ile sizlerle paylaşmak ve geleneksel bilimsel toplantılarımızı taçlandırmak istedik. 4-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul,  Hilton Kozyatağı Otel‘de  gerçekleştirdiğimiz kongremizle en güncel, yenilikçi ve farkındalığın arttırılmasına yönelik multidisipliner bir organizasyon gerçekleştirildi. Kongreye hem yurtdışından hem de ülkemizden birçok sağlık profesyonelinin yanında Sağlık Bakanlığı yöneticileri, Üniversite Rektörleri, Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, akademisyenlerin ve STK yöneticilerinin yer aldığı 300’ün üzerinde katılım sağlandı.Kongre hemşirelikte inovasyon anlamında ülkemizde ilk defa yapılan uluslararası bir kongre olması nedeniyle bir ilke imza atmıştır.

Açılış konuşmalarını, Zeynep Kamil Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ve İnovatif Hemşirelik Derneği Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz DOĞAN MERİH, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yard. Prof. Dr. Sadrettin PENÇE’nin   gerçekleştirdiği törende, “Sağlık Hizmetlerinde İnovasyonun Önemi ve Yeri” vurgulandı.

Kongre bünyesinde gerçekleştirilen İnovasyon Proje Yarışmasına Türkiye genelinde birçok hemşire toplamda 273 proje ile katılım gösterdi. Kongre açılış töreninde dereceye giren projelere ödülleri de takdim edildi. İnovasyon Yarışmasında birincilik ödülünü “Kanama Kaybı Ölçüm Cihazı” projesi ile Hemşire Gürkan ÇAMOK, ikincilik ödülünü “Çocuklar İçin Lomber Ponksiyon Koltuğu” projesi ile Hemşire Bünyamin KANBUR, üçüncülük Ödülünü “El Yöntemiyle Süt Sağma Makinesi” projesi ile Hemşire Ayşegül KURT ve “Erken Uyarı Sı̇stemlı̇ İdrar Torbası Tasarısı” projesi ile Hilal KARABUDAK ile Özcan ERDOĞAN aldı. En inovatif hemşire ödülünü Hemşire Tuğba KARAKUŞ ve en inovatif bölüm ödülünü ZKH Çocuk Poliklinikleri adına Sorumlu Hemşire Ülkü MİSKET ve Bilişim İnovasyonu Ödülünü Ela YILMAZ COŞKUN ve Prof. Dr. Merdiye ŞENDİR aldı.

Kongrenin bilimsel programı içerisinde, Sağlıkta İnovasyon Süreci: Yurtdışı Örneği, Sağlık İnovasyonunda Başarıya Ulaşma Süreci, İnovasyonda Belgelendirme ve Koruma Süreci, İnovatif Ürünlerin Hayata Geçirilmesi, Hemşirelikte İnovasyon Yeri ve Önemi, Hemşirelikte İnovasyon Uygulamaları, Bilişim ve İnovasyon konularında çok yönlü ve bütüncül oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlara alanında birçok etkin hocanın yanında sağlıkta inovasyon alanında uluslararası platformda örnek çalışmalara imza atan Prof. Dr. Banu ONARAL, Prof. Nancy P. HANRAHAN,  Olof HİLLBORG deneyimleri ile kongreye değerli katkılarda bulunmuşlardır. Ülkemizde inovasyon sürecinin bütüncül olarak değerlendirildiği oturumda Fatih TAN (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı) ve Fevzi Akif Tolga SÖZEN  (MASSİAD Yönetim Kurulu Başkanı) oturum başkanlıkları ile sürecin bütüncül değerlendirilmesine katkılarda bulunmuşlardır. Katılımcıların büyük ilgi ve beğenisini kazanan kongrede oturumlar sonrasında sözel bildiri ödülleri takdim edildi ve kongre başkanlarının kapanış konuşmaları ile toplantı son buldu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Helma dedi ki:

    Tebrikler hemşirelik mesleği adına
    gurur verici çalışmalar

BİR YORUM YAZ